Nieuwe CV-ketels zijn aanzienlijk energiezuiniger dan oudere modellen, wat kan leiden tot zowel lagere energiekosten als een verbeterd comfort in huis.
- Sneller warm water - Rustiger dan oudere ketels
Een CV-ketel (centrale verwarmingsketel) is verantwoordelijk voor zowel het verwarmen van het water voor je radiatoren als voor het tapwater in de keuken en badkamer. Dit gebeurt door gas te verbranden, waarbij de gegenereerde warmte wordt gebruikt om het water te verwarmen. Het verwarmde water wordt daarna door je leidingen en radiatoren gepompt om je woning op de gewenste temperatuur te brengen.
- **Snel en betrouwbaar:** Een CV-ketel levert vrijwel direct warmte en warm water, zodat je nooit lang hoeft te wachten op een warme douche. - **Kostenbesparing:** Moderne ketels zijn veel efficiƫnter dan oudere modellen, wat resulteert in lager energieverbruik en dus besparingen op je energiekosten.
Als je CV-ketel ouder is dan 12 tot 15 jaar, kan het verstandig zijn om hem te vervangen. Oudere ketels werken vaak minder efficiƫnt, wat leidt tot hogere energiekosten en een grotere kans op storingen. Een nieuwe ketel kan je energieverbruik aanzienlijk verlagen en het comfort in je woning verhogen.
Hoewel de CV-ketel nog steeds veel gebruikt wordt, zijn er steeds meer duurzame alternatieven beschikbaar 1. Elektrische ketel U kunt ook kiezen voor een elektrische ketel, maar dat is niet aan te raden als er alternatieven zijn. Het is namelijk niet de meest duurzame keuze. de elekrische ketel werkt volledig op elektriciteit en niet op gas. Daarnaast heeft u ook nog een (zonne)boiler nodig, want de elektrische ketel verwarmt geen water. Het is dus een flinke investering waarbij er geen subsidies zijn. Goede isolatie is ook een voorwaarde. De energiekosten zullen een stuk hoger komen te liggen. Om het energieverbruik laag te houden, is het aan te raden om de elektrische ketel te combineren met zonnepanelen. 2. Met een zonneboiler bespaart u op uw gasverbruik. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat. Hij levert warm water dat door de zon wordt opgewarmd. In Nederland is er het hele jaar door niet voldoende zonlicht, dus voor deze optie heeft u een naverwarmer nodig, bijvoorbeeld een cv-ketel. Als er minder zonlicht is, dan zorgt de ketel voor warm water. In de winter hoeft u niet bang te zijn voor een koude douche. De cv-ketel zal bijspringen als het water niet warm genoeg is. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden. Deze temperatuur is nodig om de groei van de Legionella bacterie te voorkomen.
© BvE