Zo kan je jouw huis koel houden tijdens de warme zomeravonden

Hoe hou je het huis koel tijdens een warme zomer? Ga voor een slimme én energiezuinige oplossing. Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: doe de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond, 's nachts en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen open. Behalve zonwering en de boel open gooien, helpt het ook om je huis goed te isoleren. Met goede isolatie in het dak en de buitenmuren hou je warmte 's zomers beter buiten. In de winter blijft de warmte juist binnen en profiteer je van een lagere energierekening.

Photographer

Koel je huis

Een goed geïsoleerd huis warmt in de zomer veel langzamer op dan een huis zonder isolatie. Daarnaast helpen zonwering en groen rondom je huis om de temperatuur binnen comfortabel te houden. Is je huis toch te warm? Laat dan het huis goed doorluchten zodra de buitentemperatuur is gedaald.

Klimaatverandering en extreme hitte

Door de opwarming van de aarde krijgen we steeds vaker te maken met hete zomers en extreem weer. Hoe zorg je ervoor dat je huis koel blijft tijdens zo'n warme periode? De beste manier is om te voorkomen dat de warmte je woning binnendringt. Houd daarom ramen en deuren gesloten. Als het binnen toch te warm wordt, kun je pas de ramen openen als het buiten is afgekoeld.

De warmte buiten houden

**Zonwering installeren** Om je woning koel te houden tijdens warme zomers, is het belangrijk om zonlicht zoveel mogelijk buiten te houden. Dit doe je het beste met zonwering die voorkomt dat het zonlicht direct je ramen bereikt. Zonwering aan de buitenkant van je woning is veel effectiever dan binnenzonwering. Je hebt verschillende soorten buitenzonwering om uit te kiezen, zoals zonneschermen, screens, rolluiken en luiken. Ook bomen die schaduw werpen op je ramen kunnen als zonwering werken. **Combinatie van zonwering en HR++ glas** Als je HR++ glas hebt gecombineerd met zonwering aan de buitenzijde van je woning, kun je de warmte met wel 80% buiten houden. Heb je een raam op het zuiden, waar je HR++ glas wilt laten plaatsen? Zorg dan altijd voor zonwering erbij, anders kan je huis juist erg warm worden. HR++ glas houdt de warmte goed buiten, maar zonder zonwering kan de warmte alsnog binnendringen.

Groen voor verkoeling

Groen in je tuin zorgt niet alleen voor sfeer, maar draagt ook bij aan verkoeling. Groene planten rondom je huis helpen de temperatuur te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan klimplanten tegen je gevel, die de muur schaduwen en daardoor helpen de warmte buiten te houden. Daarnaast zorgen ze ervoor dat muren minder warmte uitstralen naar de omgeving. Heb je een plat dak of een schuin dak? Maak dan een groen dak van sedum of andere planten. Deze planten koelen je woning af door zonlicht op te nemen en water te verdampen. Bovendien kunnen ze regenwater opvangen, wat nuttig is bij hevige regenbuien en voorkomt dat je last krijgt van wateroverlast.

Slimme dakcombinaties

Wil je je dak nog beter isoleren? Combineer een groen dak met extra isolatie. En als je zonnepanelen hebt, kun je die ook op een groen dak plaatsen, want door de verkoelende werking van de planten produceer je op zo'n dak meer energie.

Verkoeling door lichte kleuren

Witte materialen reflecteren veel beter de warmte dan donkere kleuren. Dit geldt ook voor je dak. Zwarte dakbedekking reflecteert slechts 5% van de zonnestralen, terwijl witte dakbedekking 85% reflecteert. Dit betekent dat een wit dak je woning koeler houdt. Heb je zonnepanelen? Ook daar kan een wit dak voordelen bieden, want ze werken beter op een koel oppervlak.

Isolatie werkt zowel in de zomer als winter

Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat je in de winter geen warmte verliest, maar heeft ook voordelen in de zomer. Goede isolatie houdt de warmte buiten, zodat je huis langer koel blijft. Vergeet niet om ramen en deuren gesloten te houden en voorkom dat zonlicht rechtstreeks je woning binnenkomt.

Slim luchten

Als je woning toch te warm is geworden, kun je slim luchten door ramen te openen wanneer het buiten koeler is. Meestal is het het koelst in de vroege ochtend of later op de avond. Heb je last van muggen? Zet een hor voor de ramen, zodat ze buiten blijven. Zorg er ook voor dat je huis veilig is en dat je ramen niet makkelijk door inbrekers geopend kunnen worden.

Ventilatie gebruiken

Heb je mechanische ventilatie of balansventilatie in je woning? Dit kun je slim inzetten om je huis te koelen. Bij mechanische ventilatie kun je roosters aan de zonkant dichtzetten en aan de schaduwzijde open, zodat je minder warme lucht naar binnen haalt. Balansventilatie heeft een extra voordeel: als je woning is uitgerust met een warmte-terugwin-systeem (wtw), kun je de bypass inschakelen wanneer het buiten koeler is dan binnen, zodat de binnenkomende lucht niet opgewarmd wordt. Schakel de bypass weer uit als het buiten warmer is dan binnen, zodat de lucht wordt gekoeld.

Ventilator in plaats van airco

Als het ondanks alle tips nog steeds te warm is, kun je een ventilator gebruiken om je huis af te koelen. Een ventilator verbruikt minder energie dan een airconditioner en heeft als voordeel dat hij geen koudemiddelen gebruikt, die schadelijk zijn voor het milieu.

BvanErve CV-monteur Amsterdam en Loodgieter Amsterdam BvanErve CV-Installateur Amsterdam BvanErve CV-Monteur Amsterdam BvanErve CV-ketel Kopen en installeren Amsterdam BvanErve CV-ketel Onderhoud en reparatie Amsterdam BvanErve Loodgieter Amsterdam